Koža je naš največji organ, zato moramo z njo ravnati skrbno in previdno. Kožna bariera je ključen del kože, ki bo zelo vplival na to, kakšen je izgled naše kože. O tem se premalo govori, ker bi ob močni ozaveščenosti številni produkti, ki so na trgu, izgubili kupce. V tej objavi sem zbrala na enem mestu vse, kar potrebujete vedeti, da boste svojo kožno bariero ohranili in negovali tako, da vas bo še dolgo ohranjala pri mladostnem videzu.

Kaj moramo vedeti o KOŽNI BARIERI?

Naša koža je sestavljena iz treh različnih slojev: povrhnjice, dermisa in podkožja, ki se med seboj precej razlikujejo. Naša kožo zgradi zapleteno mrežo, s katero se obvaruje pred zunanjimi vplivi, hkrati pa poskrbi za uravnavanje temperature in količino vode, ki se iz kože sprošča v okolje.

Kožna  bariera je kot tesnilo, ki zunanje plasti kože drži skupaj in če so te zunanje plasti zdrave, je naša koža mehka in napeta. Če pa so poškodovane, je koža na pogled pusta, suha in ima neenakomerno teksturo.

Ko je kožna bariera poškodovana, koža nima več sposobnosti v sebi zadržati nujno potrebnih snovi, ki celice držijo skupaj, kot so denimo ceramide, holesterol in maščobne kisline.  Ker teh ni dovolj je  posledica  tudi v izgubi vode in naša koža je tako  vedno bolj izpostavljena škodljivim zunanjim vplivom iz okolja.

ZDRAVA KOŽNA BARIERA VPLIVA NA SPOSOBNOST IZBOLJŠANJA:

– ZNAKOV STARANJA

– POSVETLITVE PIGMENTINIH MADEŽEV

– VLAŽNOSTI

– NAHRANJENOSTI NAŠE KOŽE

Če je naša kožna bariera poškodovana je ves naš trud zaman. Zato se je poškodovane kožne bariere potrebno lotiti nežno in pri tem tudi vztrajati.

 

KAKO SI POŠKODUJEMO BARIERO?

Dejavnikov je res veliko. V moji kozmetični kilomterini prideš do svojih zaključkov. Pri pogovoru s strankami, ki imajo  pošodovano kožno bariero vedno naletim na to, da vsi kupijo izdelke v dobri veri, da bo določen  izdelek res rešil njihove težave. Na žalost je to daleč od resnice in to se ponavlja  iz leta v leto . Vrtimo se v začaranem krogu, ki mu ni konca.

 

Konec bo takrat, ko boste prenehali MUČITI SVOJO KOŽO in boste z njo ravnali NEŽNO, kot bi s svojim dojenčkom.

Ja, prav ste slišali.

Svojo kožo zastrupljamo s kemikalijami.

KOŽI SPLOH NE DOVOLIMO, DA ZADIHA, SPLOH PA NE, DA SE OBNOVI PO NARAVNI POTI.

 

Do poškodovane kožne bariere  pride zaradi dejavnikov, kot so:

– čiščenje kože z neustreznimi in agresivnimi čistilnimi sredstvi,

– pretirana uporaba kozmetičnih izdelkov z aktivnimi sestavinami (pri tem je pomembna toleranca VAŠE kože, ne le splošna navodila za uporabo),

– dolgotrajna in neprekinjena zpostavljenost soncu brez UV zaščite,

– izpostavljenost dražilnim snovem in

– nizka vlažnost zraka v okolju

 

Če bomo dovolili koži, da se izsuši, bo videti starejša in brez tena. S pomočjo masel zaščitimo kožo pred znaki staranja in  jo s tem tudi dodatno navlažimo.

 

ALI JE vaša KOŽNA BARIERA POŠKODOVANA?

Ko je kožna bariera poškodovana in ne opravlja svoje funkcije, lahko pride do pojava naslednjih kožnih stanj:

– srbeča koža,

– koža, ki se lušči,

– alergije,

– pekoč občutek

– rdečica,

– predeli kože, kjer je občjutljivost večja,

– suha in dehidrirana koža,

– mozoljčki, ki imajo vodeno vsebino

– nenadni izbruhi mozoljev oziroma aken

 

KAKO povrniti koži dobro BARIERO?

 

Bariero si lahko ponovno okrepimo ampak koža potrebuje veliko časa, da si opomore, zato je pomemebna POTRPEŽLJIVOST. Čas obnavljanja naše kože je odvisen od stanja poškodovane kože ter  pravilne izbire  izdelkov, ki jih bomo nanašali na našo kožo.

 

Ponovna krepitev že poškodovane bariere je namreč vse prej kot preprosta naloga.

 

Pri okrepitvi poškodovane kožne bariere je zelo pomembno, da prenehamo uporabljati izdelke z aktivnimi sestavinami, kot so vitamin c, retinoidi, kisline, razen vitamina B3 oz. niacinamide, ki je pri obnovi koristen.

Pomagajte si z naravnimi oz nevtralnimi izdelki s sestavinami, ki obnavljajo našo kožo, kot so hialuronska kislina, maščobe/maščobne kisline, ceramide(lepilo) holesterol.

 

Ob tem se je treba zavedati, da kožne bariere ne moremo popraviti čez noč.

Poškodovana kožna bariera se kaže kot dehidrirana, srbeča koža, ki se lušči in lahko tudi srbi, pogost spremljevalec pa so izbruhi nečistoč in videz puste kože.

Velikokrat si poškodovano bariero priskrbimo sami z neustrezno nego, prepogosto ali neustrezno uporabo aktivnih sestavin ali agresivno mehansko nego. V tem primeru je najbolj pomembna uporaba nežnih izdelkov z dobrimi sestavinami ter to, da koži omogočite okrevanje in je v tem času ne “mučite” z aktivnimi sestavinami.

 

ZELO POMEMBNA JE PREVENTIVA!

 

Kako svojo kožo pravilno negovati, da ne pride do poškodb

– Za čiščenje vedno uporabljajte vodo, ki je prečiščena – destilirana in naj bo mlačna. Klor je zelo velik sovražnik naše kože.

Izogibajte se mehanskih pilingov, ker povzročijo mikropoškodbe in koža zopet potrebuje čas, da te mikropoškodbe oskrbi. Namesto tega uporabite nežen kislinski eksfoliant. Eksfolianti so namenjeni odstranjevanju odmrlih celic s kože, ki pa je osnova dobre nege kože – s tem koža dobi možnost ne le zadihati, kot radi rečemo, ampak sprejeti negovalne sestavine v celice, ki jih potrebuje in lahko izkoristi.

Zaščitite svojo kožo pred soncem– naša koža potrebuje zaščito pred soncem vsak dan, ne glede na vreme in sezono. Redna izpostavljenost soncu močno poškoduje kožno bariero in pospeši staranje naše kože.

Izogibajte se izdelkov, ki so močno odišavljeni. Dišave in eterična olja namreč povzročajo povečano občutljivost kože in našo povrhnico dodatno oslabijo.

Zmerno z uporabo kemijsko aktivnih sestavin. Čeprav so aktivne sestavine kot AHA in BHA kisline odlične za točkovno uporabo in občasne tretmaje, bodo ob dolgotrajni uporabi stanjšale našo kožno bariero in posledično povečale občutljivost kože. Enako velja za retinoide. Pri odpravljanju aken je velikokrat manj intenzivno več – zato ne pretiravajte z močnimi in intenzivnimi serumi/kremami.

 

ZA VAS IZBRANO NAJBOLJŠE NA ENEM MESTU

Z željo, da vam poenostavimo razikovanje in vam na enem mestu ponudimo najboljše, kar vaša koža potrebuje, so vsi produkti naravne kozmetike Večna mladost odlični za našo kožno bariero. Odvisno je samo kakšno je vaše trenutno stanje kože. S tem razlogom, je naš način dela zelo individualen in vam ponujamo brezplačno svetovanje. Če potrebujete nasvet, kateri izdelek izbrati zase in za svoj tip kože, vam bom z veseljem v pomoč.

V primeru, da potrebujete nasvet se obrnite name na info@vecnamladost.si ali po telefonu na 031 77-11-70

 

Z ljubeznijo,

Andreja

Ponudite svoji koži najboljše kar ponuja narava.